Do zavařovacích sklenic lijte vařící vodu, až bude přetékat přes okraje. Zneškodníte tak bakterie i na okrajích sklenice. Takto vymyjte i víčka od sklenic. Nechte oschnout. Pak jednu sklenici po druhé i víčka vydezinfikujte trochou vodky, případně jiným čistým alkoholem. Není nutné nechávat vodku ve sklenicích zcela zaschnout.
Natrhané smrkové výhonky nožem nasekejte nahrubo. Na dno sklenice velmi silně napěchujte 3 cm nasekaných smrkových výhonků. Poklaďte je 1 – 2 – 3 kolečky citronu / limetky – podle toho, jak máte širokou sklenici. Citron a limetky můžete případně nařezat na libovolné kousky, abyste jimi pokryli jehličí. Zasypte 1 cm cukru. Pak na cukr opět napěchuje 3 cm vysokou vrstvu jehličí a postupně navrstvěte celou sklenici až úplně po okraj. Poslední vrstvou musí být cukr.
Hrdlo naplněné sklenice zakryjte kuchyňskou fólií a zavíčkujte.
Zavařovací sklenice postavte ne slunné místo a nechte 3 týdny pracovat, dokud se uvnitř nevytvoří sirup. Doba produkce sirupu závisí na slunci a teplotě. V chladnějších, tmavších podmínkách může trvat déle.
Hotový sirup přeceďte přes jemné síto nebo plátýnko a slijte do lahví / sklenic. Pokud budete používat síto, je potřeba opravdu velmi silně mačkat na jehličí, abyste z jehličí dostali co nejvíc sirupu. Já mačkala polévkovou lžící vždy trochu jehličí. Zbyde hodně „odpadu.“ Ten ale nevyhazujte, protože z toho si uděláte úžasnou smrkovici!
Sirup skladujte nejlépe v lednici. Nasekáním a napěchováním smrkových výhonků získáte velmi silný smrkový sirup. Jednou polévkovou lžící denně ráno nalačno dáte vašemu organismu koncentrovaný shot zdraví. Druhá polévková lžíce večer bude určitě v pořádku 😉 Sirup je opravdu výborný!