Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

SMRKOVÝ SIRUP A SMRKOVICE NA IMUNITU, RÝMU, KAŠEL, DETOXIKACI I STRES

Smrkový sirup a Smrkovice – to je přírodní zázrak, který posiluje imunitu, léčí dýchací systém, čistí organismus a navozuje psychickou pohodu.

Síla jara na podzim a zimu

Jednou na návštěvě u maminky jsem ochutnala smrkový sirup od místního trhovníka. „Takový zázrak! Vyrobím si vlastní!“ nadchla jsem se.

Nadchla jsem se ještě o něco víc, když jsem zjistila, o jaký přírodní zázrak se jedná. Ráda používám esenciální olejíčky jehličnanů k čištění dýchacích cest a utváření dobré psychické pohody, zklidnění. Často jsem přemýšlela, jakým způsobem posílit a uzdravit své tělo pomocí jehličnanů i cestou jejich konzumace. Při jarních výletech do přírody jsem sem tam uštípla mladé výhonky smrků. Jenže na podzim, kdy začínají řádit různé neduhy jako chřipka, rýma, kašel a jiné infekce, už čerstvé smrkové výhonky nejsou k dispozici. Smrkový sirup bylo přesně to, co jsem hledala!

Síla smrku

Smrkový sirup v sobě nese sílu jara. Koncentrované siličné oleje, kyselina mravenčí, karotenoidy a vysoká množství minerálů, vitaminu C a antioxidantů, zejména fenolů a flavonoidů mají obrovskou léčivou sílu.

Tato nálož zdravých látek posiluje imunitu, čistí organismus a doplňuje fyzickou i psychickou energii. Díky protizánětlivým, protibakteriálním a dezinfekčním účinkům blahodárně působí na celý dýchací systém – léčí nachlazení, rozpouští hleny, usnadňuje vykašlávání a uvolňuje dýchací cesty, léčí průdušky. Také tiší bolesti svalů a kloubů. Usnadňuje regeneraci pro prodělaných chorobách.

Chlorofyl, který je obsažený v jehličí, pomáhá transportovat kyslík do buněk, podporuje prokrvení a hojí tkáně. Vede k neutralizaci volných radikálů, váže ne sebe jedovaté kovy přítomné v těle. Tím pomáhá detoxikovat tělo. Chlorofylu ve smrkovém sirupu je trošku. Chlorofyl dostanete z jehličí jejich naložením do alkoholu.

Při výrobě smrkového sirupu zbyde hodně „odpadu“, respektive zeleného jehličí se zbytky sirupu. To použijete na výrobu smrkového likéru neboli smrkovice, jak ho nazvala moje kamarádka Ráďa.

Sběr smrkových výhonků

Jehličnany pohlcují smog a jiné nečistoty z ovzduší. Najděte si proto čistý les. Sbírejte jen mladé, zářivě světle zelené výhonky. Sbírejte je z mnoha stromů, abyste stromy nepoškodili a nezabili (zejména malinké smrky). Trhejte výhonky do 5 centimetrů – právě ty obsahují blahodárné látky v nejvyšší koncentraci. Na sběr vyražte za suchého počasí, aby i výhonky byly suché, a s proutěným košíkem – aby se nezapařily. Výhonky sbírejte nejpozději do poloviny až konce května (na horách raší později, v nížinách zase dříve). Množství sbírejte pouze pro vlastní potřebu, abyste zajistili, že stromy i celý les zůstane naživu.

SMRKOVÝ SIRUP RECEPT

Ingredience

Menší košík smrkových výhonků (ty světle zelené a neměly by být delší než 5 cm, nechat chvíli odležet, aby z nich vylezli případní brouci)
Cukr (použila jsem obyčejný cukr krupice, s třtinovým se prý může sirup kazit)
Řádně omyté / chemicky neošetřené 2 – 3 citrony, případně 1 citron a 2 limetky
Sterilizované a vydezinfikované zavařovací sklenice (použila jsem vařící vodu a pak levnou vodku – stačí trošku)
Kuchyňská fólie
Slunce

Postup

Do zavařovacích sklenic lijte vařící vodu, až bude přetékat přes okraje. Zneškodníte tak bakterie i na okrajích sklenice. Takto vymyjte i víčka od sklenic. Nechte oschnout. Pak jednu sklenici po druhé i víčka vydezinfikujte trochou vodky, případně jiným čistým alkoholem. Není nutné nechávat vodku ve sklenicích zcela zaschnout.

Natrhané smrkové výhonky nožem nasekejte nahrubo. Na dno sklenice velmi silně napěchujte 3 cm nasekaných smrkových výhonků. Poklaďte je 1 – 2 – 3 kolečky citronu / limetky – podle toho, jak máte širokou sklenici. Citron a limetky můžete případně nařezat na libovolné kousky, abyste jimi pokryli jehličí. Zasypte 1 cm cukru. Pak na cukr opět napěchuje 3 cm vysokou vrstvu jehličí a postupně navrstvěte celou sklenici až úplně po okraj. Poslední vrstvou musí být cukr.

Hrdlo naplněné sklenice zakryjte kuchyňskou fólií a zavíčkujte.

Zavařovací sklenice postavte ne slunné místo a nechte 3 týdny pracovat, dokud se uvnitř nevytvoří sirup. Doba produkce sirupu závisí na slunci a teplotě. V chladnějších, tmavších podmínkách může trvat déle.

Hotový sirup přeceďte přes jemné síto nebo plátýnko a slijte do lahví / sklenic. Pokud budete používat síto, je potřeba opravdu velmi silně mačkat na jehličí, abyste z jehličí dostali co nejvíc sirupu. Já mačkala polévkovou lžící vždy trochu jehličí. Zbyde hodně „odpadu.“ Ten ale nevyhazujte, protože z toho si uděláte úžasnou smrkovici!

Sirup skladujte nejlépe v lednici. Nasekáním a napěchováním smrkových výhonků získáte velmi silný smrkový sirup. Jednou polévkovou lžící denně ráno nalačno dáte vašemu organismu koncentrovaný shot zdraví. Druhá polévková lžíce večer bude určitě v pořádku 😉 Sirup je opravdu výborný!

Skladování

Sirup skladujte nejlépe v lednici. Nasekáním a napěchováním smrkových výhonků získáte velmi silný smrkový sirup. Jednou polévkovou lžící denně ráno nalačno dáte vašemu organismu koncentrovaný shot zdraví. Druhá polévková lžíce večer bude určitě v pořádku 😉 Sirup je opravdu výborný!

SMRKOVICE RECEPT

Výroba smrkovice probíhá procesem macerace neboli vyluhování ve zředěném alkoholu zastudena. Macerací alkohol přijímá aroma, chuť a léčivé látky rostliny.

Macerací rostlin v alkoholu vzniká tinktura. Nevzniká macerát – to je termín pro výsledek macerace v oleji. Macerát se používá zejména pro potřeby kosmetického průmyslu.

Macerací rostlin a bylinek zastudena vznikají nejsilnější bylinková léčiva. Používají se zejména k vnitřnímu užití. Některé tinktury lze použít i na zevnější ošetření – dezinfekce ran a odřenin.

K maceraci v alkoholu se obvykle používá 40% – 70% alkohol. Silnější alkohol vytahuje látky z rostlin rychleji, slabší pomaleji. Některé rostliny mohou být choulostivější a silný alkohol je může spálit. Správnou sílu lihu je radno vyzkoušet, říká i web tech-info.cz , kde najdete mnohé rady ohledně výroby likérů a extrakcí.

Já pro výrobu smrkové tinktury použila 40% alkohol a výsledek byl fantastický.

Ingredience

Zbylé jehličí ze smrkového sirupu
2 litry kvalitního bílého alkoholu bez chuti a vůně – Bacardi, vodka… Já osobně mám raději Bacardi, protože vodka má svou specifickou vůni, dobrý je i kvalitní gin
Čisté a vydezinfikované zavařovací sklenice – je potřeba víc sklenic než na sirup a sklenice po smrkovém sirupu, není nutné znovu čistit

Postup

Rovnoměrně rozdělíte zbylé jehličí do sklenic a zalijete alkoholem. Zavíčkujete a necháte v temném místě vymacerovat. Každý den protřepejte. Louhujte tak dlouho, až se alkohol zbarví dozelena – vylouhuje se do něho chlorofyl. Následně přecedíte smrkovou tinkturu přes síto do lahví. Já užívám malý lok ráno nalačno či degustuji malé množství zelenkavé, lehce sladké tinktury s vůní čistého, zdravého lesa servírované v hezké skleničce při sychravých večerech.